Naujienos

Mokslinė konferencija „XVI–XIX a. lietuviško ir kitakalbio rankraštinio paveldo tyrimų ir edicijos problemos“ (XIII Jurgio Lebedžio skaitymai)

2013-05-31
2013 m. lapkričio 15 d. Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Senosios literatūros skyrius rengia kasmetinę tradicinę konferenciją – jau XIII Jurgio Lebedžio skaitymus. Šiųmetė konferencija skirta XVI–XIX a. lietuviško ir kitakalbio rankraštinio paveldo tyrimų ir edicijos problemoms.

Lietuvių, lenkų, lotynų, rusėnų, vokiečių kalbomis rašyti rankraščiai yra reikšminga Lietuvos kultūrinio paveldo dalis. Kalbinė rankraščių įvairovė svariai papildo spausdintų šaltinių teikiamas žinias apie įvairiausius mūsų praeities reiškinius, leidžia naujai juos permąstyti, interpretuoti ir aktualizuoti. Rankraštinio paveldo tyrimai įvairių sričių mokslininkų vykdomi jau seniai, tačiau nesutarimai dėl tekstų transkripcijos ir edicijos principų, taip pat kitos aktualijos verčia dar kartą permąstyti jau sukauptą patirtį, diskutuoti ir ieškoti kompromisų, naudotis naujomis galimybėmis. Ypač daug jų teikia intensyvi skaitmeninių technologijų plėtra, kelianti ir naujus publikavimo iššūkius.

Konferencijos tikslas – aptarti ir išryškinti aktualias įvairiakalbio XVI–XIX a. Lietuvos rankraštinio paveldo tyrimų, rengimo ir publikavimo problemas šių dienų humanitarinių mokslų ir filologinės kultūros kontekste.

Siūlomos temos:

– aktualios lietuviškų rankraščių rengimo ir publikavimo problemos;

– kitakalbių (lotyniškų, lenkiškų, rusėniškų, vokiškų) rankraščių publikavimo Lietuvoje būklė ir perspektyvos;

– tekstologiniai, lingvistiniai, literatūriniai, istoriniai ir dailėtyriniai konkrečių rankraščių tyrimo aspektai. 

Data: 2013 m. lapkričio 15 d.

Vieta: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas (Antakalnio g. 6, Vilnius).

Konferencijos kalba: lietuvių

Pranešimų pagrindu parengti straipsniai bus spausdinami leidinyje „Senoji Lietuvos literatūra“. 

Norintieji dalyvauti prašomi užpildyti dalyvio anketą ir atsiųsti ją iki 2013 m. spalio 1 d. LLTI Senosios literatūros skyriaus vyresniajai mokslo darbuotojai dr. Živilei Nedzinskaitei: zivile.nedzinskaite@gmail.com

Daugiau informacijos ieškokite čia.


grįžti