Naujienos

Knyga „Klaipėda Europos istorijos kontekstuose“

2013-06-06
Pasirodė nauja Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto parengta knyga, skirta Klaipėdos miesto istorijai. Leidinyje „Klaipėda Europos istorijos kontekstuose“ (sudarytojas ir mokslinis redaktorius dr. Vasilijus Safronovas) dešimt autorių per atskirus pjūvius siekė atskleisti Klaipėdos miesto sąsajas su platesniais Baltijos jūros ir Vidurio Rytų Europos istorijos reiškiniais

– pradedant Hanzos sąjungos prekyba Baltijos regione, reformacija, tranzitinių komunikacijos kelių susiformavimu, baigiant XVII–XVIII amžiaus Europos apsišvietusiųjų bendruomene, miestų nacionalizavimo procesu, rytinio Baltijos regiono uostų vaidmens tranzitinėje prekyboje kaita.

Straipsnių rinkinyje, kuriame yra publikuojami Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Vokietijos istorikų straipsniai, skaitytojas ras atsakymus tiek apie intymųjį vieno Klaipėdos koklio siužetą, svaigiųjų gėrimų vartojimą senojoje Klaipėdoje, pirmąjį Klaipėdai skirtą eilėraštį, miesto įvaizdį keliautojų įspūdžiuose, tiek ir apie viduramžių europiečių pažiūras į žydus, Lietuvos kaimynų požiūrį į 1939 metų įvykius Klaipėdos krašte ir Klaipėdos vaidmenį holokauste.

Iliustruotą ir plačiai auditorijai skirtą leidinį išleido Klaipėdos universiteto leidykla. Leidybą pagal Nacionalinę lituanistikos plėtros 2009–2015 metų programą finansavo Lietuvos mokslo taryba (sutarties Nr. LIT-7-38).

Leidinio turinys


grįžti