Naujienos

Tarptautinė konferencija „Religinis paveldas ir turizmas“

2013-07-12
2013 m. spalio 17 d. Vytauto Didžiojo universitete (Didžioji aula, Gimnazijos g. 7, Kaunas, Lietuva) įvyks tarptautinė konferencija „Religinis paveldas ir turizmas“. Konferencijos tikslas – užmegzti intelektualinę diskusiją, kurioje būtų aptarta religinio paveldo koncepcija bei jo pažinimo plėtojimo Lietuvoje ir Latvijoje galimybės.

 

Religinio paveldo reiškinys siejamas su kultūrinio palikimo ir jo tęstinumo dabartyje procesais, todėl išskirtinis dėmesys tenka religinėms bendruomenėms. Vienas iš konferencijos tikslų yra sukurti bendravimo ryšius tarp tyrėjų, religinių bendruomenių ir visuomenės, kurie padėtų ne tik dalintis žiniomis, bet ir ugdyti visuomenės atvirumą, jos narių tarpusavio toleranciją. Manoma, kad tarptautinės visuomenės susidomėjimas unikaliu Lietuvos ir Latvijos religiniu paveldu prisidės prie tarpkultūrinio dialogo skatinimo.

Viena iš galimybių, padedanti atverti vis dar menkai pažįstamus dvasinius tradicinių bei naujųjų religinių bendruomenių klodus, yra „religinis turizmas“. Todėl konferencijoje kviečiama aptarti turizmo organizavimo perspektyvas regionuose, aprėpiant ir praeities kultūrinį pažinimą, ir

dabarties religinių bendruomenių kultūrinę veiklą. Diskusijų metu bus siekiama aptarti galimybes plėsti „religinio turizmo“ idėją, ateityje bendradarbiaujant su religinių bendruomenių nariais ir turizmo organizacijomis.

Kviečiama diskutuoti teoriniais religinio paveldo ir religinių bendruomenių pažinimo bei praktiniais religinio paveldo ir turizmo klausimais. Kviečiami dalyvauti akademinės bendruomenės nariai, religinių bendruomenių atstovai, turizmo organizatoriai bei visi besidomintys.

Konferencijos pranešimų temos:

Religinio paveldo samprata

Socialiniai tinklai ir kultūrų bendravimas

„Religinio turizmo“ formos

„Religinis turizmas“ ir kultūrų dialogas

„Religinio turizmo“ poveikis kultūrinei bei socialinei aplinkai

„Religinis turizmas“: komercializacijos ir dvasingumo priešprieša

Lankytinos religinio paveldo vietos Lietuvoje ir Latvijoje

Religinių apeigų vietos: šventės ir šventvietės

Religinio turizmo organizavimas atskiruose Lietuvos ir Latvijos regionuose

 

Pranešimų santraukas (200 žodžių) siųskite iki 2013 m. rugpjūčio 30 d. el. paštu: a.kairaityte@hmf.vdu.lt

Pranešimo laikas: 20 min.

Konferencijos mokestis: 40 Lt.

Kalbos: lietuvių, anglų.

Atrinkti straipsniai, parengti pranešimų pagrindu, bus publikuojami tarpdisciplininiame mokslo darbų leidinyje „Grupės ir aplinkos – Groups and Environments“.

Renginio organizatorius: Vytauto Didžiojo universiteto, Humanitarinių mokslų fakulteto Kultūros tyrimų centras http://ktc.vdu.lt/

Konferencijos komitetas: dr. Michael Strmiska (Niujorko valstijos universitetas), dr. Anita Stasulane (Daugpilio universitetas), dr. Egidija Ramanauskaitė (Vytauto Didžiojo universitetas), dr. Benas Ulevicius (Vytauto Didžiojo universitetas), dr. Aušra Kairaitytė (Vytauto Didžiojo universitetas), dr. Darius Liutikas (Lietuvos socialinių tyrimų centras).

Organizacinis komitetas: dr. Aušra Kairaitytė (Vytauto Didžiojo universitetas), Gintaras Jaronis (Vytauto Didžiojo universitetas), Agnė Kalėdienė (Vytauto Didžiojo universitetas).

Information in English

Call for papers

Registracijos forma

Registration form

 


grįžti