Naujienos

Renkamos lėšos Augusto Niemio portretui sukurti

2013-09-02
Suomijos literatūros draugija (SKS) informuoja apie projektą, kuriuo siekiama prisidėti kuriant Suomijos literatūros draugijos buvusio sekretoriaus bei Helsinkio universiteto suomių ir lyginamųjų folkloro studijų dėstytojo, profesoriaus Augusto Roberto Niemio (1869–1931) portretą.

Nuo 1900 iki 1909 m., dirbdamas draugijos sekretoriumi, A. Niemis nuveikė keletą mokslo darbų, tarp kurių – pirmieji serijinio leidinio „Senoji suomių liaudies poezija“ („Suomen Kansan Vanhat Runot“) tomai ir žymaus suomių fokloristo Elias Lönnroto kelionės dienoraščių, atsiminimų ir laiškų rinktinė, išleista 1902 m. Lönnroto šimtmečiui.

Dirbdamas Helsinkio universitete, A. Niemis ypač daug dėmesio skyrė lietuvių fokloro tyrimams, siekdamas skatinti mokslo ir kultūrinius ryšius tarp Suomijos ir Lietuvos. 1909 – 1912 ekspedicijų drauge su Adolfu Sabaliausku rezultatas – per 3 500 užrašytų lietuvių liaudies dainų.

Lietuvos mokslininkai yra įvairiais būdais pažymėję Niemio pasiekimus, tačiau Suomijoje jo gyvenimas ir darbai susilaukė mažiau dėmesio. Šiuo metu vykdomo projekto tikslas – pasiekti ir sudominti kaip įmanoma daugiau žmonių, žinančių ir vertinančių Niemio gyvenimą bei darbus, ir surinkti lėšų šio žymaus mokslininko portreto nutapymui. Planuojama portretą užsakyti lietuvių dailininkei akvarelistei Vilijai Mačiulytei. Užbaigtas kūrinys bus padovanotas Helsinkio universitetui. Bus parengtas mecenatų sąrašas, ir visi jie bus pakviesti į portreto atidengimo ceremoniją.

Projektą rengiant dalyvauja A. Niemio anūkas, profesorius emeritas Hannu Niemis.

Suomijos literatūros draugijos generalinis sekretorius Tuomas M. S. Lehtonenas kviečia norinčius prisidėti prie projekto asmenis ir organizacijas aukoti į SKS banko sąskaitą (IBAN FI9015723000027185; BIC NDEAFIHH; mokėjimo paskirtyje įrašyti: Niemi, taip pat savo vardą ir pavardę). Visos surinktos lėšos bus panaudotos portreto projektui.

Visais rūpimais klausimais SKS kviečia kreiptis į komunikacijos direktorę Sirkka-Liisa Mettomäki sirkka-liisa.mettomaki@finlit.fi, http://www.finlit.fi

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS

Finnish Literature Society, SKS

Hallituskatu 1

PL/P.O.Box 259, FI-00171 Helsinki

puh./tel. +358 40 580 4964


grįžti