Naujienos

Tarpdalykinė mokslinė konferencija „Vilnius ir Kaunas lietuvių kultūroje (1918-1940): tapatumo raiška“

2013-12-02

2013 m. gruodžio 5 d., Lietuvių literatūros ir tautosakos institute rengiama tarpdalykinė mokslinė konferencija „Vilnius ir Kaunas lietuvių kultūroje (1918-1940): tapatumo raiška“ (vykdant Lietuvos mokslo tarybos finansuojamą projektą „Sostinė kaip tapatumo simbolis: Vilnius ir Kaunas lietuvių kultūroje (1918-1940)“).

XX a. trečias ir ketvirtas dešimtmečiai yra išskirtinis didžiausių Lietuvos miestų istorijos tarpsnis. Politinė istorinės sostinės netektis, tarpukario lietuvių visuomenės išgyventa kaip kolektyvinė skriauda, itin suaktyvino jos simbolinės reikšmės lietuvių kultūrai, valstybiniam ir tautiniam tapatumui įsisąmoninimą viešajame, intelektualiniame, meniniame ir kt. tarpukario diskursuose. Laikinosios sostinės, kaip nepriklausomos valstybės savikūros ir mitokūros, reikšmingų tarpukario politinių, ekonominių ir kultūrinių procesų arenos, refleksija neatsiejamai suaugusi su nacionalinės istorijos, kultūros ir tautinės savimonės klausimais.

 

Iki šiol Vilniaus ir Kauno istoriniai, kultūrologiniai, literatūrologiniai, menotyriniai etc. tyrimai buvo vykdomi atskirai vieni nuo kitų. Konferencijos rengėjai viliasi, kad vienalaikių – prarastos istorinės ir laikinosios – tarpukario Lietuvos sostinių kaip simbolinių erdvių tyrimų sujungimas į vieną bendrą tarpdalykinę mokslinę diskusiją sudarys sąlygas lyginamajai analizei, atvers naujus požiūrio taškus ir tolesnes tyrimų perspektyvas.

 

Konferencijos programa


grįžti