Naujienos

Konferencija „Duomenų bazė „Lituanistika“

2014-08-18

2014 m. rugpjūčio 20 d., trečiadienį, 10 val. Lietuvos mokslo taryboje vyks baigiamoji projekto „Duomenų bazė „Lituanistika“ konferencija, kurioje bus aptariamos projekto veiklos, rezultatai, išvados ir perspektyvos. Konferencija skirta mokslininkams, tyrėjams, studentams, duomenų bazių kūrėjams ir kitiems besidomintiems kuriama tarptautine, moksline ekspertine duomenų baze „Lituanistika“ (LDB).

Konferencijos programa

Registracija į konferenciją http://lituanistikadb.lt/lt/registracija-i-renginius/reg-i-baig-konf.html

LDB siekiama sukaupti ir išsaugoti ateities kartoms geriausią mokslinę produkciją apie Lietuvos valstybę, visuomenę, tautos ir kalbos praeitį bei dabartį ir užtikrinti lituanistikos kaip pasaulio žinijos dalies sklaidą. LDB sukaupta daugiau kaip 32 tūkstančiai bibliografinių įrašų ir daugiau kaip 315 tūkstančių cituojamų knygų bei straipsnių. Su leidėjais sudaryta per 100 licencinių sutarčių, todėl vartotojams atvirai prieinama ar nuorodomis pasiekiama jau daugiau kaip 19 tūkstančių visateksčių dokumentų.

Duomenų bazėje kaupiami mokslininkų, dirbančių lituanistikos tema, pristatymai, nuorodomis susieti su jų kūriniais LDB. Duomenys ir įvairios priemonės jiems ieškoti, pateikti, vizualizuoti ar analizuoti sulaukė didelio Lietuvos ir užsienio humanitarinių socialinių mokslų tyrėjų ir studentų dėmesio. LDB laikoma viena iš geriausiai parengtų humanitarinių ir socialinių mokslų infrastruktūrų, kuriai kurti ir tobulinti sutelktos tyrėjų, bibliotekininkų, leidėjų, informatikų, teisininkų, duomenų bazės administratorių pajėgos.

LDB veikia nauji sukauptų duomenų paieškos virtualioje bibliotekoje būdai, informacijos sklaida organizuojama naudojant atviros prieigos protokolus ir naujausias WEB technologijas. Duomenims kaupti ir ilgai saugoti pradėta naudoti atviro kodo talpyklų programinė įranga „Fedora“. Bazė įtraukta į pasaulinius atviros prieigos talpyklų registrus „Registry of Open Access Repositories“ (ROAR ir „Directory of Open Access Repositories“ (Open Doar).

Išplėtotas LDB ekspertavimo modulis, padedantis įvertinti kaupiamų lituanistikos mokslinių tyrimų kokybę. LDB sukauptų lituanistikos citavimo informacijai apdoroti ir atvaizduoti suprojektuotas specialus posistemis. Jis sukurtas pagal „Thomson Reuters“ duomenų bazės pavyzdį kaip priemonė kiekybiškai vertinti lituanistikos mokslinius tyrimus ir nacionalinius humanitarinių mokslų darbus, kurių „Thomson Reuters“ yra labai mažai. Testuojama, ar ši LDB paslauga gali būti taikoma humanitarinių ir socialinių mokslų darbams vertinti.

Lietuvos mokslo taryba LDB kuria nuo 2006 m. vykdydama Europos Sąjungos struktūrinės paramos projektą „Duomenų bazė „Lituanistika“ (VP1-3.1-ŠMM-02-V-02-003). Šios duomenų bazės kūrimas susijęs su vienu iš valstybės strateginių prioritetų, deklaruotų Nacionalinėje lituanistikos plėtros 2009–2015 metų programoje.


grįžti