Naujienos

VASAROS LITUANISTIKOS KURSAI VILNIAUS UNIVERSITETE

2017-07-26

Liepos 3–28 dienomis Vilniaus universitete vyko Lituanistinių studijų katedros rengiami Vasaros lituanistikos kursai. Mokytis lietuvių kalbos ir susipažinti su Lietuvos kultūra atvyko 77 studentai iš 25 šalių: Australijos, Belgijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Čekijos, Danijos, Estijos, Gruzijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Ispanijos, Italijos, Japonijos, Kanados, Kinijos, Latvijos, Lenkijos, Nyderlandų, Prancūzijos, Rusijos, Slovakijos, Suomijos, Švedijos, Ukrainos, Venesuelos, Vengrijos, Vokietijos. Daugiausia studentų kursuose yra iš JAV – net keturiolika.

Vasaros lituanistikos kursų studentai su dėstytojais Vilniaus universiteto Didžiajame kieme

Edgaro Kurausko nuotrauka

Dvidešimt dalyvių į Vilniaus universitete vykstančius kursus atvyko, parėmus Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimo projektui. Projekto finansavimą gavo po du studentus iš Brno, Frankfurto prie Maino, Sietlo ir Gruzijos technikos universitetų. Po vieną studentą atvyko iš Liepojos, Tartu, Budapešto, Helsinkio, Varšuvos, Berlyno Humboldtų, Poznanės A. Mickevičiaus, Latvijos, Prahos Karolio, Maskvos valstybinio M. V. Lomonosovo, Baltijos Federalinio I. Kanto ir Sankt Peterburgo valstybinio universitetų.

Suskirstyti į 6 grupes pagal kalbos mokėjimo lygį studentai kasdien po 4 ar 6 akademines valandas mokėsi lietuvių kalbos, kurios juos mokė VU Lituanistinių studijų katedros dėstytojai. Po pietų paskaitas apie Lietuvos kultūrą (kalbą, literatūrą, istoriją, tradicijas, socialinį ir politinį gyvenimą, kasdienio gyvenimo kultūrą) ir gamtą skaitė Meilutė Ramonienė, Almantas Samalavičius, Loreta Skurvydaitė, Algirdas Jakubčionis, Bronė Stundžienė, Mažvydas Jastramskis, Inga Hilbig ir Darijus Veteikis. Studentai taip pat dalyvavo ekskursijose po Vilniaus universitetą ir senamiestį, lankėsi LR Prezidentūroje, Valdovų rūmuose, Genocido aukų muziejuje, per vakarėlius ragavo lietuviškų patiekalų, šoko ir dainavo su VU ansambliu „Ratilio“. Šeštadieniais studentai vyko į ekskursijas Trakuose, Kaune ir Rumšiškėse, taip pat aplankė Trakų pilį, M. K. Čiurlionio muziejų Kaune, dalyvavo Oninių šventėje Rumšiškėse.

Vasaros kursai vyko pagal ES SF finansuojamą projektą „Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“ (Nr. 09.3.1-ESFA-V-709-01-0002)

   


grįžti