Naujienos

EDUKACINĖ STOVYKLA AUKŠTAITIJOJE, SKIRTA LIETUVIŲ KALBAI, KULTŪRAI IR ISTORIJAI PAŽINTI

2017-07-28

Liepos 9–21 d. pagal ES struktūrinių fondų finansuojamą projektą „Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“ Aukštaitijoje, Panevėžio r., vyko Edukacinė lietuvių kalbos vasaros stovykla, skirta lietuvių kalbai, kultūrai ir istorijai pažinti. Ją organizavo Lietuvos edukologijoas universitetas. Stovykloje dalyvavo projekto Baltistikos centrų studentai net iš 9 šalių 14 Baltistikos centrų, kurie vykdo savo veiklą Latvijos, Estijos, Gruzijos, Rusijos, Čekijos, Vengrijos, Prancūzijos, Lenkijos, Kazachstano universitetuose.

Edukacinės stovyklos studentai su dėstytojais

Agnės Balzaitės nuotrauka

Baltistikos centrų studentai edukacinėje stovykloje intensyviai mokėsi lietuvių kalbos, po paskaitų dalyvavo įvairiose edukacinėse, kultūrinėse, istorinėse programose, daug keliavo po Aukštaitiją. Intensyviuose lietuvių kalbos kursuose studentai mokėsi pagal kalbos mokėjimo lygį suskirstyti į tris grupes. Mokymai vyko 10 dienų.

Studentams neišdildomus įspūdžius paliko stovyklos edukacinės programos, veiklos: su folkloro ansambliu ,,Raskila“ mokėsi tautinių šokių, dainų, žaidimų; Panevėžio lėlių vežimo teatre susitiko su pačiu teatro režisieriumi Antanu Markucku, kuris pasakojo apie teatro veiklą, jo išskirtinumą, supažindino su teatro lėlių tipais, studentams leido vaidinti; kraštotyros muziejuje, Upytės dvarvietėje įkurtame amatų centre; Smilgių etnografinėje sodyboje, kurioje įsikūręs liaudies buities muziejus – visur studentai turėjo galimybę prisiliesti prie lietuviškojo paveldo – maisto gamybos, šokių, dainų, susipažinti su senaisiais lietuviškais augalais, lino gamyba.

Ypač studentai džiaugėsi apsilankymu Anykščiuose, Medžių lajų take, prie Puntuko akmens, itin sudominusiame Siauruko muziejuje, kopė į Laimės žiburį, klausėsi paskaitų apie lietuvių literatūros klasikus, gyvenusius ir dirbusius Anykščių krašte; lankėsi Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje. Drauge su amatininkais ir dėstytojais studentai mokėsi tradicinių amatų – lino audinio gamybos, audimo, muilo gamybos, karpinių meno.

Paskutinį stovyklos vakarą į orą leisdami dangaus žibintus, dainuodami, šokdami studentai sakė norintys atvykti į Lietuvą dar ne vieną kartą.
Baltistikos centrų studentai džiaugėsi, kad lietuvių kalbos stovykloje gali mokytis nuolat – ne tik intensyvių lietuvių kalbos kursų metu, bet ir nuolat bendraudami, girdėdami lietuvių kalbą, pažindami Lietuvos istoriją ir kultūrą, Aukštaitijos regioną. Mokymų dalyviams dalyviams įteikti neformaliojo ugdymo pažymėjimai.

Stovykla organizuota pagal ES SF finansuojamą projektą „Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“ (Nr. 09.3.1-ESFA-V-709-01-0002)

     

Agnės Balzaitės nuotraukos


grįžti