Naujienos

PROF. DR. ASTOS KAZLAUSKIENĖS IR DOC. DR. LAIMOS ANGLICKIENĖS STAŽUOTĖS GRUZIJOS TECHNIKOS UNIVERSITETE

2017-10-26

Spalio 15-22 dienomis Gruzijos technikos universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros centre lankėsi Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojos prof. dr. Asta Kazlauskienė ir doc. dr. Laima Anglickienė. Jos skaitė paskaitas pradedančiųjų ir pažengusiųjų grupių studentams.

Filologė A. Kazlauskienė studentus labiausiai sudomino savo paskaita, kurioje ji parodė lietuvių ir gruzinų kalbų fonetinius panašumus ir skirtumus, paaiškino, kodėl visi kitakalbiai nesunkiai identifikuoja gruzinus, kalbančius kitomis kalbomis. Etnologė L. Anglickienė papasakojo apie populiariausias šiuolaikines lietuvių šventes, su studentais diskutavo, kokios kalendorinės ir miesto šventės yra labiau mėgstamos Gruzijoje ir Lietuvoje. Paskaitos buvo skaitomos lietuvių kalba, o į gruzinų kalbą jas vertė lietuvių kalbą puikiai įvaldę centro studentai Sophio Tabatadze ir Irakli Chkhvimiani, ne kartą lankęsi ir studijavę Lietuvoje įvairiuose lietuvių kalbos ir kultūros kursuose. Buvo surengtas protmūšis „Ar gerai pažįsti Lietuvą?“, kurio nugalėtojai buvo apdovanoti lietuviškais saldumynais.

1

Gruzijos technikos universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros centro

pažengusiųjų grupė su centro vadovu prof. dr. V. Kavaliausku ir VDU

prof. dr. A. Kazlauskiene.

Laimos Anglickienės nuotrauka

Buvo surengtas ir susitikimas su Lietuvių kalbos ir kultūros centro darbuotojais bei kitais universiteto dėstytojais, besimokančiais lietuvių kalbos. Centro vadovas prof. dr. Vidas Kavaliauskas papasakojo apie savo centro veiklą, pateikė pageidavimus dėl būsimų projekto veiklų ir renginių, buvo svarstytos tolimesnio Lietuvos ir Gruzijos universitetų bendradarbiavimo galimybės. Susitikime su centro studentais buvo aptartos jų galimybės dalyvauti artimiausiuose 2018 metais Lietuvoje organizuojamuose žiemos ir vasaros kursuose, studijose ir praktikose.

Studentai, rašantys tiriamuosius darbus lituanistinėmis temomis ar atliekantys įvairių Lietuvos ir Gruzijos socialinių bei kultūrinių reiškinių lyginamuosius tyrimus, prof. dr. A. Kazlauskienės ir doc. dr. L. Anglickienės buvo konsultuoti juos dominančiais klausimais. Keletas studentų, jau gerai išmokę lietuvių kalbą, domėjosi ir galimybėmis tęsti magistrantūros studijas įvairiose Lietuvos aukštosiose mokyklose.

Galima pasidžiaugti Gruzijoje įsikūrusio Lietuvių kalbos ir kultūros centro veiklos įvairiapusiškumu ir gruzinų studentų aktyvumu – tai vienas aktyviausių lituanistikos centrų, labai noriai dalyvaujantis visose projekto veiklose. Gruzijos studentus labai mėgsta ir giria Lietuvos universitetų dėstytojų už jų didelę motyvaciją ir pažangą studijuojant. Centro vadovo prof. dr. V. Kavaliausko dėka, studentai, Gruzijoje išmokę daug lietuvių liaudies ir šiuolaikinių dainų, šios veiklos neapleidžia ir Lietuvoje, todėl jie mielai dainuoja, šoka, vaidina ir Lietuvoje organizuojamuose renginiuose.

Trumpalaikiai vizitai organizuojami pagal ES SF finansuojamą projektą

„Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“

(Nr. 09.3.1-ESFA-V-709-01-0002)

ESFIVP-I-2  logo  esfa  vdu logotipas

Laimos Anglickienės nuotraukos


grįžti