Naujienos

DR. JURGITOS MACIJAUSKAITĖS-BONDOS IŠ VDU VIZITAS HELSINKIO UNIVERSITETE

2018-02-14

Sausio 29 – vasario 5 d. Vytauto Didžiojo universiteto dėstytoja dr. Jurgita Macijauskaitė-Bonda skaitė paskaitas apie tradicinę lietuvių kultūrą, folklorą, tradicijas, mitologiją įvairių kalbos lygių studentams Helsinkio universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros centre. Studentai buvo supažindinti su reikšmingiausiomis XIX–XX a. tradicinėmis lietuvių kalendorinėmis ir populiariausiomis šiuolaikinėmis lietuvių šventėmis (Kalėdomis, Užgavėnėmis, Jurginėmis, Velykomis, Sekminėmis, Joninėmis, Vėlinėmis ir kt.), papročiais, per šventes atliekamoms apeigoms, su atskiromis šventėmis siejamu folkloru – dainomis, sakmėmis, tikėjimais.

3. J. Macijauskaitė-Bonda ir prof. Laimutė Balodė

J. Macijauskaitė-Bonda ir prof. Laimutė Balodė. Nuotraukos

BC studento nuotrauka

2017 m. Lietuvoje buvo paskelbti tautinio kostiumo metais, taigi studentams buvo įdomu ir daugiau sužinoti apie Lietuvos kaimo gyventojų tradicinę aprangą, tautinius drabužius: per paskaitas pristatyti archeologinių laikų atskirų baltų genčių drabužiai, valstiečių vyrų ir moterų dėvėti tradiciniai drabužiai atskirose Lietuvos etnografinėse srityse (Aukštaitijoje, Žemaitijoje, Mažojoje Lietuvoje, Dzūkijoje, Suvalkijoje) XVIII a. pab. – XX a. I pusėje, taip pat aptartas tautinio kostiumo vaidmuo šiandienos kultūroje.

Trečioji studentams pasiūlyta tema buvo „Lietuvių liaudies sakmių pasaulis“ siekiant juos supažindinti su tradiciniais lietuvių tekstais apie pasaulio ir įvairių jo objektų atsiradimą – etiologinėmis sakmėmis. Dar buvo aptartos ir mitologinės sakmės, kurių centre – žmonių susidūrimai su mitinio pasaulio būtybėmis (laumėmis, velniais, kaukais, aitvarais, raganomis ir kt.). Studentai sužinojo apie tradicinę lietuvių pasaulėžiūrą, mitologiją, liaudies naratyvų tradiciją, o taip pat lavino tekstų lietuvių kalba skaitymo ir supratimo įgūdžius, mokėsi juos interpretuoti.

Per vizitą kalbėtasi su Lietuvių kalbos ir kultūros centro dėstytojomis prof. dr. Laimute Balode ir Aurelija Kaškelevičiene apie glaudesnį Helsinkio ir Lietuvos universitetų bendradarbiavimą baltistikos srityje, apie studijų ir mokslo tyrimų plėtrą, aptartos bendro projekto galimybės.

BC studento nuotraukos

Trumpalaikiai vizitai organizuojami pagal ES SF finansuojamą projektą „Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“ (Nr. 09.3.1-ESFA-V-709-01-0002).

ESFIVP-I-2  esfa  logo  vdu logotipas


grįžti