Naujienos

Žymiam latvių prozininkui ir dramaturgui Rūdolfui Blaumaniui – 150.

2013-03-10

2013 m. kovo 14–16 dienomis Rygoje ir Ėrgliuose organizuojama tarptautinė mokslinė konferencija „Rūdolfas Blaumanis ir XIX-XX a. kaitos kultūros revoliucija Europoje. Proza, drama ir teatras tekste ir kontekste“.

2013 m. sausio 1 d. yra 150-oji Rūdolfo Blaumanio gimimo diena. Žymaus latvių prozininko ir dramaturgo gimimo metinės įrašytos į šių metų UNESCO minimų sukakčių kalendorių.

Rūdolfas Blau­manis – latvių literatūroje įsitvirtino kaip psichologinės novelės meistras, pirmasis sukūrė latvių literatūrinę pasaką. R. Blaumanis pirmasis iškėlė ir įtvirtino estetinės funkcijos svarbą latvių literatūroje, o savo kūriniuose išryškino nacionalinės tapatybės bruožus. Reikšmingiausią R. Blaumanio kūrybos dalį sudaro dramos, dariusios įtaką latvių dramaturgijos ir nacionalinio teatro plėtotei. Sukūrė dramatiškas pjeses „Sūnus palaidūnas“, „Ind­ranai“, „Ugnyje“, žaismingas komedijas „Trynės nuodėmės“, „Piktoji dvasia“, „Siuvėjų dienos Silmačiuose“, „Vagys“ – iš viso dešimt pjesių. Lietuvių kalba išleisti R. Blaumanio apsakymų ir satyros rinkiniai „Mirties šešėly“, „Šalna pavasarį“, „Vyndedzėse greit vestuvės“. Kūryba taip pat versta į anglų, vokiečių, rusų, suomių, estų, vengrų, ukrainiečių kalbas. Jo kūrinių motyvais sukurtas ne vienas vaidybinis kino fil­mas.

Renginio programą ir kitą naudingą informaciją rasite tinklalapyje http://www.hzf.lu.lv/zinas/t/18768/.


grįžti