Naujienos

PROF. DR. KRISTINOS RUTKOVSKOS VIZITAS VROCLAVO UNIVERSITETE

2019-05-07

Balandžio 16–20 d. Vilniaus universiteto Baltijos kalbų ir kultūrų instituto profesorė dr. Kristina Rutkovska lankėsi Vroclavo universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros studijų centre, kur skaitė paskaitų ciklą apie lietuvių vertybių tyrimus.

Per paskaitas buvo aptarti lietuvių pasaulėvaizdžio tyrimuose taikomi metodai ir šaltiniai, kalbėta apie liaudies šaltinių vaidmenį lietuvių vertybių rekonstrukcijai ir pristatyti patarlių semantinės analizės principai, naudojant premijų grupes su žodžiais „moteris“, „motina“, „žmona“, „pati“, merga“. Nagrinėjant kultūrines vertybes, vadinamąsias „kultūremas“ – regionui svarbias sąvokas, pristatytas DVARO kalbinis-kultūrinis vaizdinys. Jam atskleisti buvo naudoti tarminiai naratyvai, užrašyti lietuvių, lenkų ir gudų kalbomis iš įvairių Lietuvos vietovių.

rut2  rut4

Prof. dr. Kristina Rutkovska lankėsi Vroclavo universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros studijų centre

BC studentų nuotraukos

rut1  rut3

Vizitas vyko pagal Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamą projektą „Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“ (Nr. 09.3.1-ESFA-V-709-01-0002), kurio tikslas – stiprinti lituanistikos (baltistikos) centrus užsienyje, skatinti jų veiklą ir bendradarbiavimą su Lietuvos mokslo ir studijų institucijomis, siekiant gerinti aukštojo mokslo kokybę.

esfa  ESFIVP-I-2  logo  vu logotipas


grįžti