Naujienos

BERLYNO HUMBOLDTŲ UNIVERSITETE VYKO LITUANISTIKOS VASAROS MOKYKLA

2019-10-01

Rugpjūčio 26 – rugsėjo 6 d. Berlyno Humboldtų universitete jau aštuntą kartą vyko lituanistikos vasaros mokykla. Šį kartą daugelis į ją susirinkusių – būsimieji filologai, t. y. istorinės kalbotyros, skandinavistikos, ispanų filologijos studentai, kurie mokosi Berlyno Humboldtų universitete. Taip pat džiugu, kad lietuvių kalba susidomėjo ir keletas psichologijos, etnologijos, filosofijos ir matematikos studentų iš kitų Vokietijos – Berlyno, Potsdamo ir Jenos universtitetų.

Intensyvus 60 akademinių valandų kursas, tradiciškai organizuotas Berlyno Humboldtų universiteto Lituanistikos centro vadovės habil. dr. Christianės Schiller, buvo skirtas pradedančiųjų kalbos mokėjimo lygio studentams. Kursuose dirbo VU Filologijos fakulteto dėstytojos Elvyra Petrašiūnienė ir dr. Vaida Našlėnaitė-Eberhardt. Per paskaitas daug dėmesio buvo skirta lietuvių kalbos gramatikos sistemai, pagrindinio žodyno įsisavinimui, supažindinta su lietuvių kalbos kirčiavimo sistema, tobulinti kasdienio bendravimo įgūdžiai, kalbėta apie lietuvių tarmes. Popietinių paskaitų metu buvo mokoma taisyklingos tarties, taip pat studentai gilino etnografijos žinias skaitydami tekstus, dainuodami tradicines lietuvių dainas. Mokant skirtingų temų, buvo ugdoma ir kalbinė, ir sociokultūrinė kompetencija. Baigę šį kursą 12 studentų įgijo A.1.1 (kai kurie ir A.1) lygio lietuvių kalbos mokėjimo kompetenciją, taigi įgavo pagrindą tolesnėms baltistikos, indoeuropeistikos studijoms.

berlynas1  berlynas2

Lituanistikos vasaros mokyklos studentai

Dr. Vaidos Našlėnaitės-Eberhardt nuotraukos

berlynas3

Vasaros mokykla organizuota pagal ES SF finansuojamą projektą „Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“ (Nr. 09.3.1-ESFA-V-709-01-0002).

esfa  ESFIVP-I-2  logo


grįžti