Naujienos

Kviečia dalyvauti mokslinėje konferencijoje „Senojo baltiškojo tikėjimo ir krikščionybės sąveika, sankirtos bei jų teorinė refleksija“

2013-04-04
Lietuvos kultūros tyrimų institutas 2013 m. lapkričio 21–22 d. kviečia dalyvauti mokslinėje konferencijoje „Senojo baltiškojo  tikėjimo ir krikščionybės sąveika, sankirtos bei jų teorinė  refleksija“, kuri įvyks Lietuvos kultūros tyrimų institute (Saltoniškių g. Nr. 58, Vilnius, Lietuva).

Tai aktuali tema, su kuria baltų religijos ir mitologijos tyrinėtojai susiduria nuolat. Kadangi daugumos apie baltus rašiusių kronikų autoriai buvo  krikščionys, tai  baltiškosios pagonybės ir krikščionybės sankirtos būdingos daugeliui istorinių rašytinių šaltinių apie lietuvių, prūsų, latvių, sūduvių religiją ir mitologiją: neretai  duomenys apie baltų tikėjimą pateikti, dievų funkcijos aprašytos tendencingai interpretuojant. Be to, Lietuvos kultūroje pastebimi senosios baltų religijos ir krikščionybės persipynimo (sinkretizmo) ar perdengimo reiškiniai. Jie ilgai išliko transformuotu pavidalu tautosakoje ir tradiciniuose papročiuose, tačiau moksliniuose darbuose nušviesti vis dar per menkai.

Dalyvauti su pranešimais šiai svarbiai problematikai skirtoje konferencijoje  kviečiami etnologai, kultūrologai, istorikai, lingvistai, filosofai.

Siūlomi tokie orientaciniai klausimai:

1. Baltų religija nuo seniausių laikų iki krikšto.

2. Pirmieji krikščionių kontaktai ir žinios apie senųjų prūsų, lietuvių, kuršių, jotvingių ir kitų baltų tikėjimus.

3. Baltų dievai ir apeigos krikščionių akimis.

4. Rytų ir Vakarų krikščionybė baltų kraštuose. Baltoslaviškas aspektas.

5. Reformacijos ir kontrreformacijos poveikis senajai religinei tradicijai.

6. Pagonybės reliktai, jų transformacija tradicinėje liaudiškoje kultūroje etnologijos ir  tautosakos duomenimis.

7. Senojo baltiškojo tikėjimo atšvaitai krikščioniškuose lietuvių papročiuose.

8. Baltiškoji mitologija lietuvių XIX–XX a. istoriografijoje: T. Narbutas, S. Stanevičius, D. Poška, M. Gimbutienė, P. Dundulienė ir kt.

9. Baltų mitologijos ir religijos rekonstrukcijos: N. Vėlius, G. Beresnevičius, V. Toporovas, V. Ivanovas ir kt.

Paraiškas su pranešimų pavadinimais ir anotacijomis prašoma siųsti el paštu: baltica@lkti.lt E. Usačiovaitei (tel. 8 601 59038)  iki 2013-10-15.


grįžti