Naujienos

ŠILUTĖJE ĮVYKO DĖSTYTOJŲ KVALIFIKACIJOS KĖLIMO KURSAI

2022-07-12

Birželio 27–liepos 1 d. Šilutėje vyko baltistikos centrų dėstytojų kvalifikacijos kėlimo kursai „Lituanistikos horizontai: pažintis su kalbos, kultūros, meno, istorijos, visuomenės tyrimais ir pasiekimais – 3“. Kursuose dalyvavo įvairių baltistikos centrų dėstytojų, vieni jų – iš Austrijos, Čekijos, Estijos, Indijos, JAV, Latvijos, Lenkijos, Sakartvelo,  Suomijos Vokietijos, Vengrijos universitetų, kiti – iš Vilniaus universiteto, dirbantys su kitakalbiais studentais iš užsienio.

Kursai prasidėjo Vilniaus universitete prof. Meilutės Ramonienės paskaita „Tarmių gyvybingumas ir socialinė vertė XXI amžiuje“. Vėliau Šilutėje paskaitas apie tarpukario Lietuvos pasiekimus bei problemas ir 1940-ųjų katastrofą skaitė istorikas dr. Norbertas Černiauskas (VU). Prof. dr. Dalia Kiseliūnaitė (KU, LKI) supažindino su kalbų ir kultūrų sąveika Lietuvos pamaryje, daugiau dėmesio buvo skirta kuršininkų kalbai ir jos reliktams. Literatūrologas, eseistas doc. dr. Regimantas Tamošaitis (VU) skatino naujai pažvelgti į Donelaitį, įžvelgti kaimiškosios lietuvių literatūros modernumą. Dr. Gina Kavaliūnaitė-Holvoet (VU) apžvelgė lietuviškus Biblijos vertimus. Dr. Eglė Žurauskaitė pasidalijo kalbėjimo mokymo patirtimi, parodė skirtumus, kai kalbos mokomasi tos kalbos šalyje ir užsienyje (rėmėsi savo darbo Siatlo universitete patirtimi). Bažnytinio paveldo muziejaus direktorė dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė parodė, kaip Lietuvos bažnytinis paveldas atrodo Europos kontekste.

Be paskaitų, kursantai turėjo galimybę susipažinti su Šilutės istorija, lietuvninkų palikimu ir istorijos atspindžiais šiandienos mieste, su Pamario gamtos ir kultūros paminklais. Daug dėmesio buvo skirta šio krašto senųjų gyventojų (lietuvninkų) paveldui, taip pat iškiliems žmonėms: aplankytas Vydūno muziejus Kintuose, susipažinta su jo veikla ir kūryba, taip pat Priekulėje aplankytas I. Simonaitytės muziejus. Kursų dalyviai Hugo Šojaus dvare-muziejuje buvo supažindinti su lietuvninkų tarme, papročiais, kulinariniu paveldu, džiugiai skanavo kafiją ir mokėsi lietuvninkų tarmės žodžių.

Apibendrindami kursus visų centrų atstovai dalijosi refleksijomis, kaip paskaitos, edukacijos ir asmeniniai atradimai bus pritaikomi tolesnėje veikloje. Kursus organizavo VU komanda Joana Pribušauskaitė, Lina Blauzdavičiūtė, Aistė Markevičienė, projekto vadovė dr. Gina Kavaliūnaitė-Holvoet.

Apie kursus galima pasiskaityti: Šilutė tapo garbių svečių iš viso pasaulio traukos centru

Silute_visi  Silute

Dėstytojų kvalifikacijos kėlimo kursų dalyviai

Nuotraukos - Edmundo Trumpos

Vyduno muziejuje2 Joana(1)

 

Kursai organizuoti pagal ES SF finansuojamą projektą „Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“ (Nr. 09.3.1-ESFA-V-709-01-0002), kurį įgyvendina Vytauto Didžiojo universitetas drauge su Vilniaus universitetu, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutu.

esfa  ESFIVP-I-2  logo  vu logotipas


grįžti