Naujienos

LIETUVIŲ LITERATŪROS IR TAUTOSAKOS INSTITUTO MOKSLININKO DR. MANREDO ŽVIRGŽDO VIZITAS HELSINKIO UNIVERSITETE

2019-10-14

Rugsėjo 22–30 d. Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Manfredas Žvirgždas lankėsi Helsinkio universitete, kur perskaitė tris paskaitas studentams lietuvių ir anglų kalbomis apie lietuvių literatūrą: „Maironis between the Era of Banned Books and the First Republic of Lithuania“ („Maironio gyvenimas ir veikla nuo spaudos draudimo laikų iki pirmosios Lietuvos Respublikos“), „Išeivijos poezija. Alfonso Nykos-Niliūno gyvenimo ir kūrybos reikšmės“, „The Outline of Lithuanian Literary Criticism and Academic Literary Researches“ („Lietuvių literatūros kritikos ir akademinių literatūros tyrimų apžvalga“).

Per paskaitas dr. M. Žvirgždas supažindino baltistikos disciplinas studijuojančius studentus su reikšmingiausiais lietuvių literatūros autoriais ir jų kūriniais, pademonstravo vizualinę medžiagą, susijusią su lietuvių rašytojais ir konsultavo studentus klausimais, susijusiais su lietuvių literatūros kultūriniu ir istoriniu kontekstu. Per paskaitas tyrėjas, padalijęs medžiagą (literatūros ir kritikos tekstus) tolesnėms lietuvių rašytojų studijoms, rekomendavo gilintis į Lietuvoje ir užsienyje išleistas knygas apie lietuvių literatūrą. Dr. M. Žvirgždas dar pristatė ir Lietuvių literatūros ir tautosakos institute vykdomus literatūros istorijos ir šiuolaikinės literatūros kritikos tyrimus.

Kartu su baltistikos studentais dr. M. Žvirgždo paskaitų klausėsi Helsinkio universiteto rusų literatūros dėstytojai, besidomintys literatūrų kontekstiniais ryšiais. Paskaitos sulaukė gyvo susidomėjimo, kilo diskusijos, kurių metu dėstytojas pateikė savo interpretaciją apie tarpukario epochos lietuvių literatūrinio gyvenimo ryšius su Vakarų modernizmo sąjūdžiais. Viešėdamas Helsinkyje tyrėjas lankėsi ir Lietuvos Respublikos ambasadoje Helsinkyje.

zvirgzdas1  zvirgzdas2

Dr. Manfredas Žvirgždas lankėsi Helsinkio universitete

BC studentų nuotraukos

zvirgzdas3

Vizitas vyko pagal Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamą projektą „Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“ (Nr. 09.3.1-ESFA-V-709-01-0002), kurio tikslas – stiprinti lituanistikos (baltistikos) centrus užsienyje, skatinti jų veiklą ir bendradarbiavimą su Lietuvos mokslo ir studijų institucijomis, siekiant gerinti aukštojo mokslo kokybę.

esfa  ESFIVP-I-2logo  LLTI_logo


grįžti