Naujienos

Tarptautinis Lituanistų kongresas Vroclave

2022-05-27

2022 m. gegužės 19-20 dienomis Vroclavo universitete šeštąjį kartą vyko Tarptautinis Lituanistų kongresas. Tai jungtinis Vroclavo universiteto BC ir Vytauto Didžiojo universiteto bei kitų institucijų renginys, kuris subūrė daugybę ir kitų lituanistinėmis aktualijomis besidominčių mokslininkų, tyrėjų, praktikų, kalbininkų, istorikų, literatūrologų, kultūrologų. Projektas „Užsienio Baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“ atvėrė galimybes renginyje dalyvauti Baltistikos centrų dėstytojams, Lietuvos mokslo ir studijų institucijų darbuotojams.

VI-ajame Kongrese įvairių sričių mokslininkai, visuomenės ir kultūros veikėjai dalyvavo diskusijose šiose sekcijose: lietuvių kalba ir lyginamoji kalbotyra, kultūra, literatūra ir tautosaka, Lietuvos istorija, lietuvių ir lenkų santykiai, Konstitucija, teisinė sistema, politika ir visuomenė, daug dėmesio buvo skiriama ir situacijai Ukrainoje. VI-ame Kongrese vyko įvairi, Lietuvą pristatanti kultūrinė, edukacinė programa bei ekspertų debatai. Pavyko surengti didžiulį  tarptautinį lituanistikos ir Lietuvos kultūros renginį ne tik universiteto, bet ir viso Vroclavo miesto bei tarptautiniu mastu.

Į bendrą mokslinę-praktinę diskusiją susirinko Baltistikos centrų dėstytojai, studentai, Lietuvos mokslo ir studijų institucijų atstovai, mokslininkai, visuomenės ir kultūros veikėjai. Dalyvavo atstovai iš Baltistikos centrų: Helsinkio universiteto BC (Suomija), Talino universiteto BC (Estija), Prahos Karolio universiteto (Čekija), Vienos universiteto BC (Austrija), Varšuvos universiteto BC (Lenkija), Krokuvos Jogailaičių universiteto BC (Lenkija), Poznanės Adomo Mickevičiaus universiteto BC (Lenkija), Stokholmo universiteto BC (Švedija), Lietuvos atstovai iš VDU, LLTI, VU ir kt.

https://labaswroclaw.files.wordpress.com/2022/05/programa-kongres.pdf

https://labaswroclaw.wordpress.com/

Vroclavas_4  Vroclavas_5

Tarptautinio Lituanistų kongreso dalyviai

Kongreso dalyvių nuotraukos

Vroclavas_1  Vroclavas_2

Vroclavas_3


grįžti