Naujienos

Tarpdalykinė mokslinė konferencija „Tai kaip kalbėti apie sovietmetį?“

2013-10-24
2013 m. spalio 29 d. Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas kviečia į tarpdalykinę mokslinę konferenciją „Tai kaip kalbėti apie sovietmetį?“ Konferencijos tikslas – susitikus skirtingų disciplinų (politologijos, istorijos, kultūrologijos, menotyros, literatūrologijos) mokslininkams problemiškai diagnozuoti dabartinių sovietmečio tyrimų būklę ir aptarti perspektyvas. Kviečiama pasvarstyti, kaip iki šiol kalbėjome apie sovietmečio kultūrą; kokie šio diskurso esminiai etapai; ką siūlė išeivijos intelektualai ar pogrindžio kultūrininkai; kaip sovietmetis (de)konstruotas jam pasibaigus.
Sovietmečio Lietuvos visuomenės ir kultūros tyrimus lydi nuolatiniai iššūkiai – teorijos, metodologijos, šaltinių, vertinimo. Konferencijos tikslas – susitikus skirtingų disciplinų (politologijos, istorijos, kultūrologijos, menotyros, literatūrologijos) mokslininkams problemiškai diagnozuoti dabartinių sovietmečio tyrimų būklę ir aptarti perspektyvas. Kviečiama pasvarstyti, kaip iki šiol kalbėjome apie sovietmečio kultūrą; kokie šio diskurso esminiai etapai; ką siūlė išeivijos intelektualai ar pogrindžio kultūrininkai; kaip sovietmetis (de)konstruotas jam pasibaigus. Ar svarbiosios šio diskurso sąvokos (totalitarizmas, pasipriešinimas ir prisitaikymas, tylioji rezistencija ir tylusis modernizmas, Ezopo kalba ir t. t.) jau negrįžtamai nukeliavo į humanitarikos muziejų? Kokios atskirų klausimų ar asmenybių vertinimų trajektorijos? Kokia užsienio teorijų, metodologijų, disciplinų (pokolonijinė kritika, atminties tyrimai, lyčių studijos, sociologinės prieigos ir kt.) taikymo Lietuvos sovietmečio tyrimuose praktika? Kas perimtina iš šiuolaikinės užsienio sovietologijos? Kokius darbus reikėtų atlikti pirmiausia? Ar supranta vieni kitus humanitariniai ir socialiniai mokslai? Kokios galimybės plėtoti jų dialogą, projektuoti bendrus tyrimus, kurti vieningą naratyvą?

 

Programa

10:00–10:10 Konferencijos organizatoriaus Rimanto Kmitos įžanginis žodis

1 dalis. Moderuoja Rimantas Kmita

10:10–10:45 Ainė Ramonaitė, Sociologinis žvilgsnis į „nematomą“ sovietmečio visuomenę: teorinės ir metodologinės inovacijos

10:45–11:20 Aurimas Švedas, „Mes žinome, ką tu veikei tą vasarą..!“ Sovietikos tyrimai XXI a. lietuvių istoriografijoje

11:20–11:55 Dalia Satkauskytė, Sovietmečio literatūra kaip teorinis iššūkis

 

11:55–12:15 Kavos pertrauka

 

2 dalis. Moderuoja Dalia Satkauskytė

12:15–12:50 Vytautas Rubavičius, Atminties valdžia ir valdžios atmintis

12:50–13:25 Paulius Jevsejevas, Kam priklauso Ezopo kalba

 

13:25–14:30 Pietų pertrauka

 

3 dalis. Moderuoja Aurimas Švedas

14:30–15:05 Skaidra Trilupaitytė, Vizualinė sovietmečio reprezentacija šiandienos viešojoje erdvėje 

15:05–15:40 Loreta Jakonytė, Literatūros recepcija: kliuviniai tiriant sovietmetį

15:40 Diskusija. Moderuoja Virginijus Gasiliūnas

Konferencija vyks Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Centrinių rūmų I aukšto salėje (Antakalnio g. 6, Vilnius)


grįžti