Naujienos

Mokslinė konferencija „XVI–XIX a. lietuviško ir kitakalbio rankraštinio paveldo tyrimų ir leidybos problemos“ (XIII Jurgio Lebedžio skaitymai)

2013-11-14

2013 m. lapkričio 15 d. Lietuvių literatūros ir tautosakos institute (Antakalnio g. 6, Vilnius) įvyks Senosios literatūros skyriaus rengiama mokslinė konferencija „XVI–XIX a. lietuviško ir kitakalbio rankraštinio paveldo tyrimų ir leidybos problemos“ (XIII Jurgio Lebedžio skaitymai).

Lietuvių, lenkų, lotynų, rusėnų, vokiečių kalbomis rašyti rankraščiai yra reikšminga Lietuvos kultūrinio paveldo dalis. Įvairiakalbių rankraščių medžiaga svariai papildo spausdintų šaltinių teikiamas žinias apie įvairiausius mūsų praeities reiškinius, leidžia juos permąstyti, interpretuoti ir aktualizuoti. Rankraštinio paveldo tyrimai įvairių sričių mokslininkų vykdomi jau seniai, tačiau nesutarimai dėl tekstų konversijos ir leidybos principų, taip pat kitos aktualijos verčia dar kartą apsvarstyti jau sukauptą patirtį, diskutuoti ir ieškoti kompromisų, naudotis naujomis galimybėmis. Ypač daug jų teikia intensyvi skaitmeninių technologijų plėtra, kelianti ir naujus publikavimo iššūkius.

Konferencijos tikslas – aptarti ir išryškinti aktualias įvairiakalbio XVI–XIX a. Lietuvos rankraštinio paveldo tyrimų, rengimo ir publikavimo problemas šių dienų humanitarinių mokslų ir filologinės kultūros kontekste.

Konferencijos programa


grįžti