Naujienos

DR. JURGITOS MACIJAUSKAITĖS-BONDOS VIZITAS PRAHOS KAROLIO DIDŽIOJO UNIVERSITETE

2019-07-01

Balandžio 24 – gegužės 1 d. Prahos Karolio Didžiojo universiteto Rytų Europos studijų instituto Baltistikos centre lankėsi Vytauto Didžiojo universiteto dr. Jurgita Macijauskaitė-Bonda. Dėstytoja įvairių kalbos lygių studentams skaitė paskaitas apie tradicinę lietuvių kultūrą.

Per paskaitas apie lietuvių etiologines ir mitologines sakmes bei Lietuvos etnografinius regionus studentai buvo supažindinti su tradiciniais lietuvių tekstais apie pasaulio ir įvairių jo objektų atsiradimą, mitologinėmis sakmėmis, kurių centre – žmonių susidūrimai su mitinio pasaulio būtybėmis (laumėmis, velniais, kaukais, aitvarais, raganomis ir kt.), pristatyti dabartiniai penki Lietuvos etnografiniai regionai. Po paskaitų bendrauta su čekų studentais, besidominčiais Lietuva, jos istorija ir kultūra, aptartos praktikos galimybės.

Dr. Jurgita Macijauskaitė-Bonda balandžio 29 d. dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Česká baltistika / baltistika Čekijoje 1918–2018“, kur skaitė pranešimą „Vaikų folkloro tyrimų tendencijos Lietuvoje“. Per konferenciją ir po jos su kolegomis dėstytojais ir tyrėjais iš Prahos, Brno, Sankt Peterburgo ir kitų Lituanistikos centrų buvo aptartas artimesnio bendradarbiavimo poreikis, dabartinė baltistikos padėtis, iššūkiai ir grėsmės, studijų ir mokslo tyrimų plėtra, projektų teikiamos galimybės.

4  5

Paskaitos akimirkos

Nuotraukos autorė: Nada Vaverova

1

Konferencijos akimirkos

Nuotraukos autorė J. Macijauskaitė-Bonda

2

Prahos Karolio universitetas

Nuotraukos autorė J. Macijauskaitė-Bonda

3

Prahos Karolio universiteto biblioteka

Nuotraukos autorė J. Macijauskaitė-Bonda

Vizitas vyko pagal Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamą projektą „Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“ (Nr. 09.3.1-ESFA-V-709-01-0002), kurio tikslas – stiprinti lituanistikos (baltistikos) centrus užsienyje, skatinti jų veiklą ir bendradarbiavimą su Lietuvos mokslo ir studijų institucijomis, siekiant gerinti aukštojo mokslo kokybę.

esfa  ESFIVP-I-2  logo  svietimo akademija


grįžti