Naujienos

Įvyko tarptautinė mokslinė konferencija „Lituanistika (baltistika) šiuolaikiniuose ugdymo procesuose“

2017-04-11

2017 m. balandžio 6–7 d. Lietuvos edukologijos universitete vyko Europos Sąjungos struktūrinių fondų projekto „Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“ atidaromoji tarptautinė mokslinė konferencija „Lituanistika (baltistika) šiuolaikiniuose ugdymo procesuose“.

   

Projektą vykdo šios Lietuvos mokslo ir studijų institucijos: Lietuvos edukologijos universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas, Vilniaus universitetas, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas.

Į konferenciją susirinko atstovai iš visų projekte dalyvaujančių užsienio baltistikos centrų, esančių Prancūzijos, Gruzijos, Švedijos, Italijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Baltarusijos, Vokietijos, JAV ir kitų šalių universitetuose, kuriuose dėstoma lietuvių kalba ir kultūra, vykdomi baltistikos tyrinėjimai. Šioje konferencijoje dalyvavo ambasadoriai, LR Švietimo ir mokslo ministerijos, Europos socialinio fondo agentūros atstovai, beveik visų Lietuvos mokslo ir studijų institucijų vadovai, dėstytojai, mokslininkai tyrėjai kiti svečiai.

Konferencijoje buvo sudaryta galimybė užsienio baltistikos centrų atstovams pasidalyti savo patirtimi ir diskutuoti apie lituanistinio ugdymo užsienyje didaktines, kultūrines, socialines aktualijas, buvo pristatyti centruose vykdomi moksliniai tyrimai, jų perspektyvos, studijų būklė, formuluoti lūkesčiai bei bendradarbiavimo pradedamame projekte galimybės, pagilintas ir išplėstas bendradarbiavimas su Lietuvos mokslo ir studijų institucijų dėstytojais bei tyrėjais.

Pagrindinės konferencijos temos: lituanistikos būklė Lietuvoje ir užsienyje, lituanistikos (baltistikos) moksliniai tyrimai užsienio šalyse ir bendradarbiavimas su Lietuvos mokslo ir studijų institucijomis, lituanistikos šaltiniai užsienio šalyse (istoriniai, literatūriniai ir kt.), lituanistinio ugdymo pasiekimai ir problemos užsienio Baltistikos centruose (tarpdalykiškumas, testavimas ir literatūra), Lietuva pasaulyje, pasaulis Lietuvoje: istorinių, kalbinių ir kultūrinių ryšių tyrimų naudojimas lituanistiniame ugdyme, naujausių Lietuvos valstybės ir kultūros istorijos, etnologijos, folkloro, kalbotyros duomenų integravimas, lituanistų rengimo užsienio lituanistikos (baltistikos) centrams aktualijos.

Konferencijos programa ir tezės.

 

Konferencijos akimirkos.

   

 

   

 

    

 

      

 


grįžti