Naujienos

KĖDAINIUOSE RUGSĖJO 25–26 d. ĮVYKO TARPTAUTINĖ MOKSLINĖ KONFERENCIJA „REFORMACIJA IR LITUANISTIKA“

2017-09-29

2017 m. rugsėjo 25–26 d. Kėdainiuose vyko tarptautinė mokslinė konferencija „Reformacija ir lituanistika“, skirta reformacijos 500 metų jubiliejui paminėti. Siekiant stiprinti užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimą, drauge su Lietuvos mokslo ir studijų institucijų – Lietuvos edukologijos universiteto, Vilniaus universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto, Lietuvių kalbos instituto, Lietuvos istorijos instituto – atstovais pagal projektą į konferenciją vyko ir renginyje dalyvavo Prahos Karolio universiteto (Čekija), Vroclavo universiteto (Lenkija), Baltijos federalinio Imanuelio Kanto universiteto (Rusija), Brno Masaryko universiteto (Čekija), Maskvos M. V. Lomonosovo, Gruzijos technikos universiteto (Gruzija) baltistikos (lituanistikos) centrų mokslininkai, dėstytojai, studentai. Taip pat prisijungė Kėdainių krašto muziejaus atstovai, kėdainiškiai, kiti svečiai.

32.Reformacija ir lituanistika_Kėdainiai

Konferencijos „Reformacija ir lituanistika“ dalyviai

Agnės Balzaitės nuotrauka

Pakeliui į Kėdainius projekto dalyviai vykdė ir edukacinę programą: Dubingiuose aplankė Radvilų rūmų liekanų ekspoziciją – svarbų XIV – XVIII a. Lietuvos kultūros, pramonės, gynybos centrą, menantį karą su Kryžiuočių ordinu, Reformacijai reikšmingas istorijos epochas. Aplankyta pilis ir rūmai susiję su žymių to meto asmenų (Vytauto Didžiojo, Mikalojaus Radvilos Rudojo, Barboros Radvilaitės ir kitų) gyvenimu ir veikla, o patys Dubingiai yra neatsiejami nuo Radvilų giminės iškilimo ir suklestėjimo istorijos. Buvo aplankyti ir Deltuvos evangelikų reformatų bažnyčios griuvėsiai. Juos įspūdingai pristatė Lietuvos edukologijos universiteto prof. dr. Deimantas Karvelis.

Į konferencijos atidarymą atvyko ir surinkusią akademinę bendruomenę pasveikino Kėdainių rajono savivaldybės meras Saulius Grinkevičius, Kėdainių evangelikų reformatų parapijos kunigas Raimondas Stankevičius, visus sveikino Lietuvos edukologijos universiteto mokslo ir plėtros prorektorius, konferencijos mokslinio komiteto pirmininkas prof. dr. Aivas Ragauskas. Per plenarinį posėdį buvo perskaityti keturi pranešimai: D. Karvelio (Lietuva, Lietuvos edukologijos universitetas) „Reformacijos įvaizdis Lietuvos istorijos vadovėliuose XX a. pr.–XXI. a. pr.: nuo istorinių mitų iki nacionalinės autobiografijos“, Ginos Kavaliūnaitės (Lietuva, Vilniaus universitetas) „Apie dvi lituanistikai svarbias bažnyčias Londone“, Rimanto Žirgulio (Lietuva, Kėdainių krašto muziejus) „Privatus protestantiškas kunigaikščių Radvilų miestas Kėdainiai XVII a.“, Iljos Lemeškino (Čekija, Prahos Karolio universitetas) „1547 m. Katekizmo mezostichas vs. akrostichas arba ką M. Mažvydas studijavo iki 1546 m.?“.

Po pertraukos ir kitą dieną pranešimai buvo skaitomi dviejose sekcijose. Per konferenciją buvo svarstoma, kuriose valstybės, visuomenės ir kultūros gyvenimo srityse Reformacijos poveikis buvo didžiausias; kokia buvo Reformacijos įtaka kraštams, kuriuose protestantizmas viešpataujančia religija netapo; kokią reikšmę Reformacija turėjo lituanistikai – Lietuvos valstybės, visuomenės, kultūros, kalbos, istorijos ir literatūros raidai, tyrimams bei sklaidai šalyje ir užsienyje; kuo skyrėsi ir kuo panašus buvo Lietuvos ir kitų Europos kraštų protestantizmas ir protestantai.

Po konferencijos apibendrinamųjų diskusijų dalyviai apsilankė Kėdainių senamiestyje. Edukacinė kultūrinė programa „Kėdainiai – protestantizmo miestas“ visus dalyvius subūrė naujoms diskusijoms. Kėdainių senamiestyje buvo aplankyta Didžiosios Rinkos aikštė, Evangelikų reformatų bažnyčia, Kunigaikščių Radvilų mauzoliejus, kur saugomi 6 unikalūs XVII a. paminklai – Radvilų sarkofagai, Šviesioji gimnazija, kur buvo parengtas ir čia veikusioje spaustuvėje išleistas reformatų leidinys „Knyga nobažnystės krikščioniškos“ (1653), Evangelikų liuteronų bažnyčia ir kt.

Doc. dr. Ona Petrėnienė

Konferencijos tezės.

Apie konferenciją:

http://www.kedainietis.lt/naujienos/naujienos/kedainiuose-vyko-tarptautine-moksline-konferencija-reformacija-ir-lituanistika-16985/

http://www.kedainiai.lt/go.php/lit/Kedainiuose-vyko-tarptautine-moksline-konferencija-reformacija-ir-lituanistika

Konferenciją organizavo Lietuvos edukologijos universitetas pagal ES SF finansuojamą projektą „Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“ (Nr. 09.3.1-ESFA- V-709- 01-0002). Projektą vykdo Vilniaus universitetas kartu su partneriais – Lietuvos edukologijos universitetu, Vytauto Didžiojo universitetu, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutu.

ESFIVP-I-2  logo  leu_logotipas  esfa

Renginio akimirkos – Agnės Balzaitės nuotraukose.


grįžti