Naujienos

2013–2014 m. kalendoriaus „Kuršių kostiumas I–XIV a.“ pristatymas

2013-02-19
Vasario 21 d. 16 val. Vilniaus knygų mugėje, vykstančioje Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO (konferencijų salė 5.1), visuomenei bus pristatytas Lietuvos liaudies kultūros centro leidinys "Kuršių genties kostiumas I–XIV a."

Tęsdamas tautinių ir archeologinių kostiumų kalendorių seriją, Lietuvos liaudies kultūros centras išleido 2013–2014 m. kalendorių, kuriame atspindėta atkurtų I–XVI a. Kuršių genties kostiumų kolekcija. Geležies amžiaus, romėniškosios, vikingų bei viduramžių epochos nešioseną atskleidžianti tipinių kostiumų kolekcija atkurta remiantis Vakarų Lietuvos archeologiniais tyrimais, istoriniais duomenimis ir Europos ikonografija. Lyginant tekstilės lopinėlius, mokslininkų surinktus iš visos Lietuvos archeologinių paminklų teritorijos, pastebėtas spalvų ir tekstūros (audimo, juostų vijimo technikos), drabužių kirpimo ir konstravimo bendrumas ne tik Lietuvos, bet ir Europos aprangoje. Tai palengvino atkurti audinių gamybą, kirpimą bei fasoną, dėl to atsirado galimybė parodyti ne tik atskiro priešistorinio laikotarpio stilistiką, bet ir atsekti dėvėjimo kaitą.

Renginyje bus demonstruojami kuršių genties kostiumai. Pasirodymą lydės specialisto komentaras.

Renginio vedėja – TV laidų vedėja, folkloro dainininkė, etnomuzikologė Loreta Sungailienė.

Dalyvauja: archeologė dr. Daiva Steponavičienė, dizainerė tekstilininkė Danutė Keturakienė, Lietuvos liaudies kultūros centro direktorius Saulius Liausa, liaudiškų šokių grupė „Kalnapušė”.


grįžti