Naujienos

BALTISTIKOS CENTRŲ STUDENTŲ STOVYKLA AUKŠTAITIJOJE

2019-07-24

Liepos 1–11 d. Aukštaitijos regione vyko Edukacinė lietuvių kalbos vasaros stovykla, skirta lietuvių kalbai, kultūrai ir istorijai pažinti. Ją organizavo Vytauto Didžiojo universitetas. Stovykloje dalyvavo Baltistikos centrų studentai net iš 14 Baltistikos centrų, kurie vykdo savo veiklą Švedijos, Latvijos, Sakartvelo, Austrijos, Indijos, Rusijos, Čekijos, Lenkijos, Ukrainos, Kazachstano universitetuose.

Stovykloje dalyvavę baltistikos centrų studentai intensyviai mokėsi lietuvių kalbos ir pagal kalbos mokėjimo lygį buvo suskirstyti į tris grupes. Po paskaitų studentai dalyvavo įvairiose edukacinėse, kultūrinėse, istorinėse stovyklos programose, daug keliavo po Aukštaitiją.

Studentai džiaugėsi apsilankymu Anykščiuose, Medžių lajų take, prie Puntuko akmens, itin sudominusiame Siauruko muziejuje, kopė į Laimės žiburį, klausėsi paskaitų apie lietuvių literatūros klasikus, gyvenusius ir dirbusius Anykščių krašte; lankėsi Anykščių šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje. Drauge su amatininkais ir dėstytojais studentai mokėsi tradicinių amatų – žvakių liejimo, apyrankių pynimo, muilo gamybos, su folkloro ansambliu – tautinių šokių, dainų, žaidimų. Smilgių etnografinėje sodyboje, kurioje įsikūręs liaudies buities muziejus, kepė lietuvišką kiaušinienę – visur turėjo galimybę pajusti lietuvių tautinį paveldą.

Paskutinį stovyklos vakarą studentai į orą leido helio balionus, dainavo, šiojo ir sakė norintys atvykti į Lietuvą dar ne vieną kartą. Baltistikos centrų studentai taip pat džiaugėsi, kad lietuvių kalbos stovykloje gali mokytis nuolat – ne tik per intensyvius lietuvių kalbos kursus, bet ir nuolat bendraudami, girdėdami lietuvių kalbą, pažindami Lietuvos istoriją ir kultūrą, Aukštaitijos regioną. Pasibaigus stovyklai, jos dalyviams buvo įteikti neformaliojo ugdymo pažymėjimai.

Edukacinė stovykla 1  Edukacinė stovykla 2

Edukacinės lietuvių kalbos vasaros stovyklos dalyviai

BC studentų nuotraukos

Edukacinė stovykla 4

Stovyklos atgarsius žr. Panevėžio dienraščio ,,Sekundė” publikacijoje ,,Į lietuvių kalbą atveda smalsumas, poezija ir meilė” https://sekunde.lt/leidinys/sekunde/lietuviu-kalba-atveda-smalsumas-poezija-ir-meile/

Stovykla organizuota pagal ES SF finansuojamą projektą „Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“ (Nr. 09.3.1-ESFA-V-709-01-0002).

esfa  ESFIVP-I-2  logo  svietimo akademija


grįžti