Naujienos

Krokuvoje įvyko tarptautinis akademinis seminaras „Komparatyviniai mainai: Baltistika ir pasaulio literatūra“

2021-09-10

Pagal projekto „Užsienio baltistikos centrų ir Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo skatinimas“ planą, Krokuvoje buvo įgyvendinta viena iš veiklų – 2021 m. rugpjūčio 23–26 d. surengtas tarptautinis akademinis seminaras „Komparatyviniai mainai: Baltistika ir pasaulio literatūra“. Tai jau penktasis baltistinių „Literatūros salų“ ciklo seminaras, įgyvendinamas vykdant šį projektą; ankstesni renginiai vyko Lietuvoje (2012 ir 2013 m.), Latvijoje (2017) ir Estijoje (2018 m.).

Šis seminaras sutelkė dalyvius iš 9 užsienio baltistikos centrų ir 2 Lietuvos mokslo ir studijų institucijų – iš viso buvo atstovauta net 11 baltistikos židinių. Atsižvelgus į baltistikos centrų poreikius, pirma seminaro diena buvo skirta baltų tautų kultūros paveldui ir baltistikos ryšiams su polonistika bei latvistika aptarti, antra diena – baltų kultūrų pasaulyje problematikai, o trečia – šiuolaikinėms medijoms ir kalbų mokymosi aspektams. Iš viso buvo perskaityti 23 pranešimai.

Pandemijos sąlygomis mokslininkai vis labiau atomizuojasi, virsta atskiromis salomis, todėl seminaru siekta bent trumpam reanimuoti gyvo bendravimo tradiciją ir sukurti ne vieną naują minčių ir idėjų salyną. Taip pat seminaro metu organizuota edukacinė ekskursija po Krokuvos Vavelio pilies ansamblį bei muziejų ir literatūrinis-baltistinis protmūšis.

Apibendrindama sėkmingą renginį viena iš organizatorių dr. Laura Laurušaitė džiaugėsi, kad akademinė, kultūrinė ir asmeninė bendrystė peržengė ir geografines sienas, nes seminaras šiemet persikėlė anapus baltiškojo pasaulio, ir lingvistines ribas, nes tomis dienomis lingua franca tapo lietuvių kalba, o pandemijos sukompromituotas žodis „kontaktai“ vėl įgijo pozityvią reikšmę kaip kultūrų bendravimo ir pernešimo galimybė.

1  2

Konferencijos dalyviai

Nuotraukos iš asmeninio archyvo

 

PROGRAMA

 

esfa  ESFIVP-I-2  LLTI_logologo


grįžti